У яловичині, свинині та інших видах м’яса вчені виявили потужні антиоксиданти. Вони сподіваються, що відкриття знайдуть застосування в медицині та сільському господарстві.
Імідазол дипептиди – під такою екзотичною для звичайної людини назвою ховається група речовин, які у великій кількості містяться в м’ясі і рибі. Ці сполуки також виробляються в організмі людини, і вже було помічено, що вони допомагають, наприклад, у захисті від різних захворювань, включаючи надмірну втому або недоумство.
Тепер команда з Столичного університету Осаки виявила, що серед цих речовин найбільш поширені ті, що мають один додатковий атом кисню (2-оксо-IDP). При цьому виявилося, що ці речовини мають надзвичайно сильну антиоксидантну дію.
Використовуючи метод мас-спектрометрії, дослідники також помітили, що яловичина, свинина, курка та інші види м’яса містять велику кількість цих сполук.
На думку дослідників, відкриття може мати багато практичних застосувань. «Ми сподіваємося, що цей метод дослідження, який дозволяє розширений аналіз 2-оксо-ВПЛ, буде застосований не лише для досліджень у галузі фундаментальної біології, а й у медицині, сільському господарстві та фармацевтиці, завдяки чому він допоможе покращити життя людей і запобігти хворобам» – говорить пров. Хідеші Іхара, автор статті, опублікованої в журналі Antioxidants.
Детальніше – у публікації джерела. (PAP)
Марек Матач
матовий/бар/