Додому Ігри Огляд Доктора Стренджа в мультивсесвіті божевілля. Ще один епізод серіалу

Огляд Доктора Стренджа в мультивсесвіті божевілля. Ще один епізод серіалу

Doctor Strange Multiverse Of Madness

Відмова від відповідальності: ми не розглядаємо матеріали перед випуском як спойлери. У них чітко зазначено, хто є головним антагоністом фільму, а також розкрита одна з ключових епізод. Якщо ви все-таки хочете зберегти таємницю, радимо утриматися від читання відгуків, поки ви не переглянете відео.

Доктор Стрендж – чудовий персонаж. Введений у 1960-х роках на сторінках с Дивні казки герой додав нотку містики, філософії та чорної магії до цієї групи супергероїв Marvel, що складається з інопланетян, надлюдей та роботів. У картинних оповіданнях про лікаря-чаклуна психоделія поєднувалася з окультизмом, відкриваючи перед читачем зовсім інше обличчя світу, ніж те, яке він міг пізнати, наприклад, у фільмах про Людину-павука.

Комічна адаптація та одночасне введення цього персонажа в кінематографічний всесвіт Marvel були дійсним фільмом. Можливо, він не робив нічого інноваційного і чітко дотримувався схеми, яка пам’ятала часи першої Залізної людини, але він був у захваті від атмосфери, створеної візуальною стороною магічного мистецтва. Позитивним є те, що спалахнув фінальний поєдинок, в якому метою було перемогти суперника хитрістю, а не грубою силою чи вогняними кулями. Для другої частини, однак, нам сказали трохи почекати, а тим часом світ MCU змінився до невпізнання.

Multiverse of Madness зробив спробу використати дійсно багатообіцяючу тему подорожі мультивсесвітом. Перспективно, тому що в нескінченній кількості альтернативних реальностей може статися все, що дає можливість творцям вивільнити необмежену кількість творчості. Стівен Стрендж зустрічає Америку Чавеса, підлітка, здатного вільно переміщатися вимірами. Америку, єдину таку істоту в мультивсесвіті, переслідують монстри, які прагнуть вкрасти її владу. Незабаром з’ясовується, що сюжет задумала Алая відьма Ванда Максимофф.

Сюжет, хоча багатообіцяючий і неочевидний, є, на жаль, одним із слабкіших елементів другого «Доктора». З багатьох причин. Чи я розкрив важливу нитку в історії, вказуючи на Ванду як на антагоніста? На жаль, письменники не зробили домашнього завдання з теорії наративу. Це фільм, який практично не має ні початку, ні кінця. У ньому ми все отримуємо на підносі і історія не виходить за рамки сказаного в перші хвилини. І в ці перші хвилини ми отримуємо інформацію прямо в обличчя, що Ванда сердита. Це фільм без жодного повороту сюжету. Хто лиходій, ми знаємо з самого початку, героям належить перемогти його, кінець. Дуже вузька історія, яка насправді не має великого впливу на Всесвіт.

Вся історія зосереджена навколо трьох МакГафінів: Америки Чавеса, поганої та хорошої книги. Так, Америка Чавес, абсолютно новий персонаж у MCU, який, швидше за все, залишиться в ньому, є персоніфікованим (хоча й позбавленим особистості) виправданням для підживлення історії. Воно існує лише для того, щоб мати силу, яку хоче отримати Ванда, і розпочати хід подій, який триває протягом наступних двох годин. Інші персонажі також були напрочуд одновимірними. Дивний до Дивного, Вонг до Вонг, а у Ванді, крім злої відьми, яка любить дітей, немає нічого іншого. Не кажучи вже про створення таких очікуваних героїв з камео.

Їхня присутність, звичайно, є величезною перевагою, адже багато шанувальників посміхаються при вході відомого професора в інвалідному візку разом із супроводжувальною музикою, але поводження з цими персонажами — справжнє лихо. Неначе у людей з Діснея закінчилися гроші на зарплату, тож вони використали акторів, щоб показати їм дві речі, і все. У цьому відношенні він є повною протилежністю No Way Home, де персонажі, які шанують глядача, відіграють повну і значну роль у сюжеті. Зустрічі з групою Ілюмінатів, можливо, тут не було, і фільм пішов би так само.

І ось ми підходимо до найбільшої проблеми цієї картини. Мультивсесвіт був лише фоном! Божевілля мультивсесвіту зводиться до короткого затвора під час першого використання сили Чавеса, коли герої знаходять шлях до, наприклад, намальованого всесвіту, а потім скупо подорожують нормальними реальністю. Різні версії Strange не надто відрізняються одна від одної. З точки зору характеру, це ті самі персонажі, які навіть діляться передісторією один з одним, що для глядачів, наприклад, «Немає шляху додому», в якому відмінності між Пітерами були помітні неозброєним оком, викличе розчарування. Sinister Strange має більше характеру в трейлері, ніж у фільмі, де він є зупинкою на шляху до мети, а не повноцінним персонажем.

Це не подорож по мультивсесвіту, як ви могли собі уявити, а зіткнення між Вандою та Стренгом з коротким візитом у світ епізодичної епізоди між ними. Ви навіть можете ставитися до цього фільму як до фінального епізоду серіалу WandaVision, оскільки Алая відьма грає в ньому найбільшу роль. І це проблема, адже Мультивсесвіт божевілля – це перший фільм із довгої серії, в якому панувала вічна атмосфера наступного епізоду серіалу. Хоча 3/4 MCU безпечно дивитися як окремі фільми, тут це важко зробити. Другий Strange найбільше покладається на інші виробництва в історії бренду, особливо на серіали, що поки що було неочевидним кроком.

І проблема в тому, що творці зводять усі пояснення до мінімуму. У фільмі немає особливого впливу на мотиви Ванди, він майже не згадує про те, що сталося у WandaVision наперед, припускаючи, що глядач хоча б прочитав короткий зміст шоу. Він також неохоче представляє modus operandi мультивсесвіту, тому що це вже було зроблено в іншому доброму Локі. Це ганебна процедура, адже фільм має бути заснований на ідеї дослідження альтернативних реалій, а глядач нічого про них не знає, тому що не отримує жодних пояснень, про що вони.

Тут справа доходить до дурного жарту, що в альтернативній реальності смуги перетинаються на червоне світло! Ви хочете дізнатися більше? Дивіться Локі! Сподіваюся, що це не стане стандартом у MCU, тому що занадто велика «усееріалізація» може зробити цикл герметичним і людям, які не встигають пробити кілька годин серіалів на Disney+, не буде що в ньому шукати . Поки що ідея приблизно незалежних назв у поєднанні із закадровою сюжетною лінією, яка об’єднується у грандіозну кінцеву подію в наступних частинах «Месників», добре працювала.

Навіть камео засновано на подіях MCU! Чарльз Ксав’єр у фільмі, хоча і грає той самий актор, походить не безпосередньо з Людей Ікс, створених Fox, а з близнюка всесвіту в MCU, де Ілюмінати взяли роль Месників і боролися з Таносом. Тож глядач повинен знати події фіналу, щоб зрозуміти різницю між світами, а потім з’ясувати, чому в одному світі є лідер Людей Ікс, а в іншому немає, тому що ніхто не може це пояснити. Чи не всім було б легше поєднати MCU з Foxverse? Гріх мати Карла Ксаверія і кинути його на чотири сцени на хресті!

Крім того, у мене таке враження, що багато з цього фільму вирізано. Повертаючись до питання про відсутність початку і кінця, це залишає величезне невдоволення. Залишаючи в стороні всі чутки про «Дедпула» або «Залізну людину» Тома Круза, які спочатку мали вийти, коли фільм був довше на концептуальній стадії. У постановці явно не вистачає додаткових 30 хвилин. Деякі сцени довелося б подовжити, щоб монтаж був менш схожим на музичне відео, і глядач не зіткнувся з розгадкою таємниці в перші хвилини, а Ілюмінати отримали більше необхідного ефірного часу для відтворення значну роль у цьому фільмі.

А оскільки ми вже входимо в регіони бажаного, то знаєте, кого мені тут не вистачало? Магнето! Зрештою, правитель магнетизму в більшості всесвітів, які не є MCU, є батьком Ванди Максимофф! Воно благало, щоб Алая відьма зустрілася з Еріком Леншерром під час блукання по мультивсесвіту, чи то Майкл Фассбендер чи сер Іен МакКеллен (бо вони обидва зробили це блискуче). Сцена зустрічі з Магнето могла мати колосальне значення для розвитку характеру Ванди, ніж доля Ілюмінатів взагалі. Бо він теж зазнав великої втрати і міг поспівчувати антагоністці і вивести її на правильний шлях. Або, можливо, використовувати Поганих мутантів у своєму Братстві? Потенціал був величезний і дивно, що його не використали.

Це фільм важко судити. З одного боку, є втрачений потенціал і брак сміливості заглибитися в хаос мультивсесвіту, що виражається в надмірній прихильності до альтернативних бачення MCU, щоб глядач не відчував себе втраченим. З іншого боку, мінімізація експозиції та припущення, що глядач знайомий із серіалом заздалегідь. Здавалося б, безпечний консерватизм і водночас кидок у глибоку воду, а це означає, що хтось, хто слідує за MCU, не здивується, а недільний учасник може відчути розгубленість. Невідомо, для кого врешті-решт була знята ця картина.

Чи не було б цікаво, якби Доктор Стрендж у мультивсесвіті божевілля був мирною історією його подорожі мультивсесвітом, повільно відкриваючи свої таємниці одержувачу? Як ніхто інший, він має служити в першу чергу створенню світу, пояснюючи, як працюють альтернативні всесвіти, оскільки інші фільми цієї фази також мають використовувати цю тему. Викриття мультивсесвіту шляхом представлення найбільш своєрідних варіантів та обговорення наслідків їх існування. Тому що в даному випадку глядачі, які переходять із No Way Home або Loki, не отримають нічого нового, а інші можуть не знати, що відбувається.

Потенціал Multiverse of Madness був безмежний. Його використовували в мінімальній мірі. Занадто велика опора на зовнішні роботи за рахунок незалежності фільму не пішла йому на користь, звівши його до ролі наступного епізоду серіалу. Це чудово знятий, але поганий сценарій твір, який потрапив у виробництво Marvel середнього класу. І хоча я був розчарований, зрештою можу порекомендувати їх, тому що більше такої атмосфери в MCU ви не відчуєте, а ключова камео викликає приємне відчуття ностальгії. О, попкорн із трохи сміливішими сценами смерті. І був реальний шанс на шедевр, якби грамотніше підійти до можливостей мультивсесвіту.