Додому Світ Після Covid-19 зростає ризик діабету та серцевих захворювань

Після Covid-19 зростає ризик діабету та серцевих захворювань

за Viktoriya
0 коментар
Джерело: Adobe Stock

Після перенесеного Covid-19 люди, які вижили, мають вищий ризик діабету протягом щонайменше 3 місяців і серцево-судинних захворювань протягом 7 тижнів. Вчені рекомендують бути обережними та вести спосіб життя, який зменшує ризик.

Подальші дослідження показали, що Covid-19 може пошкодити численні системи в організмі. Цілком ймовірно, що запалення і тромби, які не спричинені інфекцією, значною мірою є відповідальними. Нещодавно дослідники з Королівського коледжу Лондона підтвердили ризик двох важливих потенційних ускладнень у журналі PLoS Medicine.

Вони виявили, що при одужанні від Covid-19 частіше розвиваються діабет і серцево-судинні захворювання. Це помітили дослідники після аналізу даних про майже 430 тис. пацієнтів і стільки ж осіб контрольної групи.

Після перенесеного Covid-19 ризик розвитку діабету зріс на 81% у перші 4 тижні, а до 12 тижня він збільшився на 27%. Ризик серцево-судинних захворювань збільшився в шість разів, головним чином через тромби в легенях і нерегулярне серцебиття.

Підвищений ризик судинних захворювань почав знижуватися через п’ять тижнів і повернувся до вихідного рівня протягом 12 тижнів до року.

Отже, дослідження показує, що підвищення ризику є обмеженим у часі, а не постійним.

Вчені припускають, що лікарі рекомендують належні запобіжні заходи та піклування про елементи здорового способу життя, такі як дієта та адекватні фізичні вправи.

«Інформація, надана цим широким популяційним дослідженням про довгостроковий вплив Covid-19 на ризик судинних захворювань і діабету, буде надзвичайно важливою для лікарів, які лікують мільйони людей, які хворіли на Covid-19. Зрозуміло, що принаймні перші 3 місяці потрібна особлива пильність», – підкреслює проф. Королівський коледж, один з авторів відкриття.

«Використання великої національної бази даних електронних медичних записів дозволило нам описати ризик серцево-судинних захворювань і діабету під час гострої та тривалої фаз після переходу на COVID-19. Хоча пацієнти найбільше піддаються ризику в перші 4 тижні, ризик діабету залишається вищим протягом принаймні 12 тижнів. Довгострокові клінічні заходи та втручання у сфері охорони здоров’я, які зосереджені на зниженні ризику діабету у людей, які одужують від Covid-19, можуть бути доцільними», – каже провідний автор Емма Резел-Поттс. (PAP)

Марек Матач

мат / зан /

Джерело: Adobe Stock

Вам також може сподобатися

Залишити коментар

logo-white-pqxp4ozca91cxxdux5475ksefrs6ifc1yhm7zn47l2

MyUkraina – найсвіжіщі новини України і всього світу на кожен день. Хочете бути в курсі всіх подій – підписуйтесь і будьте за нами!!!

©2022 MyUkraina.com.ua, Медіа-компанія – усі права захищено.

Цей веб-сайт використовує файли cookie для покращення вашого досвіду. Ми будемо вважати, що ви з цим узгоджені, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше

Політика конфіденційності та файлів cookie