Додому Світ Європейці пили молоко задовго до того, як змогли засвоїти лактозу

Європейці пили молоко задовго до того, як змогли засвоїти лактозу

за Viktoriya
0 коментар
Джерело: Adobe Stock

Доісторичні європейці вживали молочні продукти за тисячі років до того, як у дорослих розвинулася здатність перетравлювати лактозу, повідомляють вчені в тижневику “Nature”.

Доісторичні європейці вживали молочні продукти за тисячі років до того, як у дорослих розвинувся фермент, що перетравлює лактозу в молоці. Останні дослідження, проведені великою міжнародною командою (за участю польських науковців), реконструюють використання молока тварин за останні дев’ять тисяч. років у Європі.

Сьогодні більшість дорослих європейців можуть пити молоко, не відчуваючи харчового дискомфорту. Однак цього не можна сказати про дві третини дорослого населення планети та майже всіх дорослих, які живуть у п’ятитисячному населеному пункті. багато років тому. За все відповідає лактоза, цукор (дисахарид), наявність якого в кишечнику викликає діарею і метеоризм.

За словами співавтора Джорджа Дейві Сміта з Брістольського університету, для перетравлення лактози людям потрібен фермент лактаза. Він виробляється майже у всіх немовлят, але його виробництво в організмі різко знижується з віком. У деяких людських популяціях за останні 10 тис років з’явилася генетична мутація, завдяки якій вироблення лактази підтримується і в дорослому віці. Ця мутація з’явилася в різних місцях Європи, Центральної та Південної Азії, Близького Сходу та Африки.

Дослідження показують, що довговічність виробництва лактази не стала широко поширеною приблизно до 1000 року до нашої ери, хоча вона з’явилася набагато раніше.

Цей генетичний варіант став зустрічатися набагато частіше через якийсь прискорений природний відбір, який важко пояснити, додає співавтор Марк Томас з Університетського коледжу Лондона.

Частиною досліджень був великий фізико-хімічний аналіз археологічного матеріалу. Було враховано 554 археологічні пам’ятки, де досліджено сліди вживання молока. Аналізи показали, що молоко в доісторичній Європі було поширеним, і перші сліди його споживання відносяться до початку європейського сільського господарства, тобто дев’ять тисяч тонн. багато років тому.

За словами дослідників, споживання молока здоровими дорослими з непереносимістю лактози було пов’язане з кишковими скаргами, але не призвело до серйозних наслідків, таких як сильна діарея та зневоднення. Проблема може виникнути в разі ослаблення організму внаслідок неправильного харчування або навіть зоонозів, пов’язаних, серед іншого, з з рівнем гігієни.

Тоді ослаблення організму в поєднанні з відсутністю ферменту, що перетравлює лактозу, може стати причиною того, що вживання молока буде небезпечним для здоров’я і життя.

Якби такий драматичний ефект непереносимості лактози стосувався людей, які ще не увійшли або щойно увійшли в репродуктивний вік, це могло мати особливо сильний вплив на поширення мутації, що дозволяє перетравлювати лактозу серед населення.

Детальніше: (PAP)

krx / agt /

Джерело: Adobe Stock

Вам також може сподобатися

Залишити коментар

logo-white-pqxp4ozca91cxxdux5475ksefrs6ifc1yhm7zn47l2

MyUkraina – найсвіжіщі новини України і всього світу на кожен день. Хочете бути в курсі всіх подій – підписуйтесь і будьте за нами!!!

©2022 MyUkraina.com.ua, Медіа-компанія – усі права захищено.

Цей веб-сайт використовує файли cookie для покращення вашого досвіду. Ми будемо вважати, що ви з цим узгоджені, але ви можете відмовитися, якщо хочете. Прийняти Детальніше

Політика конфіденційності та файлів cookie