Додому Ігри Огляд Као Кенгуру. Це вже перша ліга 3D-платформерів?

Огляд Као Кенгуру. Це вже перша ліга 3D-платформерів?

Recenzja gry na Xbox Series X

Майже через 17 років після прем’єри третьої частини Као Кенгуру культовий 3D-платформер від рідної студії Tate Multimedia повертається з новою версією. Чудеса трапляються, але цього разу це не диво на Віслі, а реакція розробників на кампанію BRING KAO BACK, яка гучно лунає в соцмережах!

На хвилі популярності оновлення культових платформерів із серії Crash Bandicoot або Spyro нарешті настав час повернення нашого польського сумчастого. Чи задовольнить він міленіалів, які прагнуть ностальгічної подорожі у часи молодості? А може, цього разу Као вийде з тіні вусатого сантехніка, фіолетового дракона та інших смугастих джемландів і залишить сильний слід у свідомості іноземних гравців? Я сподіваюся, що це станеться, бо він має на це документи.

Новий Kangurek Kao не є ремейком або ремейком першої частини, а повним перезапуском серії. Цей факт повинен бути задоволений усіма, адже ми керуємо молодим кенгуру, який відправляється в свою першу пригоду, але також є багато персонажів, відомих зі старих ігор, наприклад, Пелікан Гаджет.

Як і в іграх такого типу, сюжет не надто складний. Као живе на острові Гопалло зі своєю матір’ю, але одного разу йому наснилося, що його сестра Кайя в небезпеці. Тож він вирішує відправитися в подорож, під час якої йому також належить дізнатися, що сталося з його батьком, який загинув багато років тому. Као, однак, не самотній, і в боротьбі з Темним Воїном і його силами його супроводжують духовно наставник Волт і Вічні рукавички, що говорять, що належали батькові Као в минулому. Проте юнак має з ними надзвичайний зв’язок, завдяки якому він може бачити і взаємодіяти з речами з Вічного світу. Ця тема також є важливим елементом, який розширює арсенал навичок Као та збагачує ігровий процес. Коротше кажучи, це схема історії, під час якої кенгуру перетинає землі, де панують темні сили, і має справу з їхніми босами.

2

Хоча сюжет простий, він плавно рухається вперед, створюючи приємний фон для гри. Ви можете побачити і почути, що творці хотіли задовольнити потреби гравців різного віку. Діалоги прості та трохи інфантильні, що сподобається молодшим гравцям, але іноді Као підморгує зрілому гравцеві, наприклад, безсмертний – темрява, я бачу темряву, з фільму Sexmission. Врешті-решт, діалоги не ставлять вас на коліна, Као, хоча загалом співчуває, іноді викликає роздратування, жарти черстві, як щотижневий багет, а посилання на сучасні явища іноді є делікатними. Але, можливо, це були припущення творців, адже з часом це навіть набуває свого роду чарівності.

Однак не сюжет і не спосіб оповідання є основними елементами «Кенгуру Као» та будь-якого іншого 3D-платформера. Квінтесенція цього жанру — це переміщення між платформами, подолання перешкод і цікаво розроблені рівні. І ці елементи в «Кенгуру Као» вийшли у творців, безсумнівно, сенсаційними. Стрибки та рухи точні та чуйні, персонаж рухається динамічно, і ми можемо лише звинувачувати себе в кожній нашій помилці. Програмістам Tate Multimedia вдалося зберегти дух оригіналу, вводячи контроль до сучасних і найвищих стандартів. Бій також досить привабливий. Зіткнення динамічні, і в поєдинках з великою групою супротивників ми можемо швидко перемикатися між супротивниками. У нашому розпорядженні є традиційний правий прямий удар, удар об землю, який завдає невеликого пошкодження області, і удар хвостом зі стрибком. Крім того, коли ми виконуємо досить тривалу послідовність ударів, не завдаючи шкоди, ми отримуємо можливість виконати потужний удар, який збиває навіть кількох супротивників.

4

Що стосується дослідницьких і аркадних елементів, розробники не вирішили винаходити велосипед. У нас є багато рішень від першого кенгуру і, перш за все, від Kangaroo Kao: Round 2, хоча були і деякі новинки. Тож ми розбиваємо всілякі бочки та скрині, щоб зібрати легендарні дукати, кидаємо бумеранг, а також можемо пересуватися своїми довгими вухами. Це теми, добре відомі фанатам серіалу, хоча цього разу колекцій і механіки набагато більше. У кожній локації є багато альтернативних переходів чи глухих вулиць із прихованими скарбами, дорогоцінними діамантами, четвертинками сердець, які, зібрані разом, назавжди зміцнюють наше здоров’я, букви нашого імені, розкидані по кожній локації, чи одне ціле життя. Варто зазначити, що зібрати всі предмети не є самоціллю. Дукати — платіжний засіб. У центрі кожної з чотирьох земель, доступних у грі, є магазин, де ми можемо придбати додаткове життя, частково посилити здоров’я та предмети одягу. Останній можна розблокувати, наприклад, зібравши всі літери, які складають назву KAO на певному етапі.

Однак ключовим об’єктом бажання, що має сюжетне обґрунтування, є руни з Вічного Світу. Саме їхня кількість дозволяє нам відкривати нові рівні.

5

Взагалі, тема Вічного світу має величезний вплив на ігровий процес і визначає новинки в ігровому процесі. Адже саме з цієї містичної країни походять рукавички, які Као використовує для боротьби з ворогами. По ходу гри вони отримують додаткові здібності: вогонь, лід і вітер, що дозволить нам дістатися до нових місць і вирішувати прості екологічні головоломки. Ще один мотив – фіолетові кристали, які, розбиті рукавичками або бумерангом, дозволяють використовувати додаткові платформи з Вічного Світу та гачки для розмахування на мотузці протягом обмеженого часу.

Це ще не все. Зазвичай у кожній місії приховано дві Вічні криниці. Це додаткові різного характеру етапи, на яких ми маємо досягти мети в найкоротші терміни, збираючи по дорозі дукати та кристали. Отже, як бачите, новий Kangaroo Kao має досить різноманітний ігровий процес, в якому неможливо поскаржитися на нудьгу. Шкода, що гра закінчується лише через кілька годин, тому що різноманітності, яку запропонували творці, вистачить на кілька додаткових годин розваги. Особливо остання земля, яка мені найбільше подобається з художньої точки зору, дає нам найменше вмісту і вся гра закінчується поспіхом.

Рівень складності звичайно не впливає на подовження часу гри. «Кенгуру Као», безумовно, менш вимоглива назва, ніж старі частини, в яких планку значною мірою підняв дерев’яний механік. Зараз молоді гравці не звикли до вимогливих платформерів, тому новий Crash в основному популярний серед гравців, які ще пам’ятають сцени з першої PlayStation. Нова гра Kao — доступна гра, рівень складності трохи нагадує мені New Super Lucky’s Tale, хоча виробництво Playful Studios забезпечило трохи більше задоволення. Навіть битви з босами, хоч і розумно розроблені та багатоетапні, з кожною новою завойованою землею не є більш вимогливими. Навпаки, найбільше проблем завдав мені перший бос, з яким довелося повторити зустріч двічі. Кожна наступна сутичка, включно з останньою, не становила для мене серйозного випробування. Однак це не впливає суттєво на прийом гри, оскільки поєдинки дійсно цікаві. Шкода, що творці вирішують кинути нам рятувальні круги, навіть у вигляді слабших ворогів, перемога над ними відновлює наше здоров’я. Мені важко зрозуміти, чому не було вирішено ввести додатковий рівень складності, хоча це може бути реалізовано в майбутньому з оновленням після випуску.

1

Графічний дизайн Kao Kangaroo є абсолютним топом серед платформерів, а стиль найбільш наближений до оновлених ігор із серії Spyro. Дизайн світу і персонажів справляє дуже гарне враження, а завдяки чудовій анімації гра в русі виглядає чудово. Кожна земля — це велика відкрита локація з переходами до нових місій, що має абсолютно новий характер, зберігаючи деякі характеристики ігрового світу. Це означає, що навіть на мить у нас не виникає враження другорядної локації, а відкриття нових закутків приносить нам величезне задоволення. Хоча я маю до чогось дотримуватись. Сам дослідницький характер нового кенгуру означає, що ми можемо побачити приховані проходи та місця, де можна знайти щось цікаве буквально скрізь. На жаль, ця наша цікавість часто збиває нас із шляху, і ми стикаємося з невидимою стіною або втрачаємо життя, тому що місце, яке може здатися під рукою, виявляється для нас недосяжним. Однак це не псує дуже позитивного сприйняття перебування у світі, створеному Tate Multimedia, і я, безумовно, хотів би мати можливість повернутися до нього якомога швидше.

Великий візуальний шар Kao Kangaroo гармонує з гідною звуковою обстановкою. Він нічим особливим не виділяється, але виконує свою роль фону для динамічного ігрового процесу та доповнює атмосферу окремих земель. На пристойному рівні і рідний дубляж, який, як я вже згадував раніше, мав справу з досить поганими діалогами.

На жаль, до прем’єри «Кенгуру Као» був не в ідеальному технічному стані. Були поодинокі помилки або збої, хоча вони були недостатньо поширеними, щоб зіпсувати позитивні емоції, що випливають від гри. Найбільша помилка сталася зі мною в кінці гри, рівно за мить до останнього матчу, коли гра врізалася в систему, а після її перезапуску я втратив хід усієї глави і мені довелося запускати останню царину Знову і знову. На щастя, це найкоротший із чотирьох основних фрагментів гри, і мені знадобилося менше години, щоб його повторити. Ще один недолік – це операторська робота. У зіткненнях або під час уламків платформи я не можу дорікати, він працює чуйно і не викликає пустощів. Однак у вузьких коридорах або в невеликих приміщеннях він має тенденцію проникати через стіни, і, враховуючи, що кенгуру Као заохочує досліджувати та дивитися з усіх боків, такі ситуації є досить поширеними. Проте щодо ліквідності я не маю заперечень. Граючи в Xbox Series X, я навіть на мить не відчув, що частота кадрів падає.

6

Tate Multimedia — невелика студія, якій вдалося за короткий час створити тривимірний платформер світового рівня. «Кенгуру Као» нема чого соромитися визнаним представникам жанру, і я сподіваюся, що його прем’єра отримає широкий відгук не лише в Польщі. Це чарівна гра, яка всього за кілька годин здивує нашу різноманітність механіки та різноманітний ігровий процес, насичений битвами з численними ворогами, динамічними втечами, ризикованими спусками та стрибками, що вимагають точності. Хоча гра недовга, враховуючи її ціну на прем’єру (менше 150 злотих), цей факт не може негативно вплинути на підсумкову оцінку. Я б із задоволенням заплатив більше за більше, тому що новий Koa — це апатична частина чудового платформера.

Однозначно рекомендую. Кенгуру Као обов’язковий для кожного любителя жанру, незалежно від віку. І не чекайте акції – ціна на прем’єру надзвичайно приваблива, і хочеться якомога швидше нового і більшого кенгуру.